Heb je een burnout? Zo kom je er weer bovenop!

Heb je last van burnout gerelateerde klachten? Troost je met het feit dat je niet de enige bent. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen rond met deze klachten. Als voornaamste oorzaak wordt vaak aangegeven dat mensen te lang op hun tenen hebben gelopen. Dit kan door de gezinssituatie komen, maar ook door werkdruk. Er zijn een aantal zaken die je kunnen helpen om je beter te voelen, of in ieder geval die druk flink te verminderen. Welke dat zijn, lees je in deze blogpost.

Zet jezelf op de eerste plaats

Het is voor veel mensen ontzettend moeilijk om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Ze zijn constant bezig met hun partner, kinderen, werkgever of familie, en vergeten daarbij hun eigen behoeftes. Het is dan ook goed om af en toe even stil te staan bij wat je zelf nodig hebt. Start bijvoorbeeld met mediteren of doe aan yoga. Terwijl je de stilte opzoekt, vraag je jezelf af waar je behoefte aan hebt en welke dingen je juist tegen je zin doet. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, maar het is wel aan jou om die eerste stap te zetten.

Los problemen of conflicten op

Natuurlijk is het erg lastig om uit een burnout te komen als er een conflict loopt, met bijvoorbeeld een ex-partner of een werkgever. Het is in dat geval verstandig om daar eerst wat aan te doen, alvorens je bijvoorbeeld zelf in therapie gaat. Misschien geeft het al veel rust als je je daar niet meer bezig hoeft te houden.

Ga een gesprek aan met de persoon of personen in kwestie en kaart aan waar je mee zit. Wees zo open en eerlijk mogelijk en weer niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Vind je dat moeilijk? Dan kun je overwegen een mediator in te schakelen. Via internet vind je gemakkelijk iemand bij jou in de buurt. Als je in de regio Amsterdam woont, is lokaal kijken het beste om te doen. Een mediator in Amsterdam is namelijk best makkelijk te vinden. Het aanbod is er. Maak er dus gebruik van.

Leef en eet gezond

Misschien wist je niet dat niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid deels afhankelijk is van hoe jij je lijf behandelt. Eet je bijvoorbeeld erg ongezond? Dan geeft je lichaam niet voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen om gelukshormonen aan te maken. Ook sporten heeft een groot effect op hoe je je voelt, omdat je ook na het sporten diezelfde hormonen aanmaakt! Wil je er dus snel weer bovenop komen? Zorg dan in de eerste plaats goed voor jezelf door voor gezonde voeding te kiezen en minimaal drie keer per week te sporten. Zo voel je je hopelijk snel weer de oude!