Ontbossing tegengaan met duurzame palmolie

  We hebben het inmiddels allemaal wel gehoord: palmolieplantages werken ontbossing in de hand. En dat is niet alleen slecht voor het milieu, het gaat ook nog eens ten koste van de biodiversiteit. De palm oil deforestation moet dus tegen worden gegaan en dat gaat, helaas, niet in een paar weken tijd lukken. EPOA, de European Palm Oil Alliance, gaat voor 100% duurzame palmolie. En dat kunnen ze alleen realiseren als alle neuzen dezelfde kant op staan. Door samen te werken en goede tarieven en vergoedingen te betalen aan de palmolieboeren kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat alleen nog duurzame palmolie wordt geëxporteerd naar Europa.

  Ontbossing is een groot probleem

  Het zorgt ervoor dat de braakliggende grond minder vruchtbaar wordt en dat erosie kan optreden. Gaat het echter om het aanleggen van een nieuwe palmolieplantage, dan is het tegenwoordig niet meer nodig om een compleet gebied van het bestaande bos te ontdoen. De akkers van de lokale boeren kunnen beplant worden palmoliepalmen. Al met een jaar of 3 a 4 dragen deze nieuwe bomen vrucht en kan er geoogst worden. De opbrengst per palm kan wel oplopen tot 40 kilo palmolie!

  Waar wordt palmolie voor gebruikt?

  Een deel van de palmolie wordt, nu nog gebruikt als biodiesel. Hier komt binnenkort echter een eind aan. Dan wordt palmolie nog vooral gebruikt in veel (kant en klare) voedingsmiddelen als soepen, ijs, babyvoeding, margarine en koekjes. Ook wordt palmolie gebruikt in cosmetica. In crèmes maar ook in lotions, shampoos en make-up. Het wordt al zoveel gebruikt dat we het eigenlijk niet eens meer in de gaten hebben. Wil je actief gaan letten op het gebruik van palmolie, lees dan de etiketten. Vaak hoef je niet eens alle ingrediënten te lezen, maar staat er een afbeelding van een palmblad op de verpakking. Hecht je belang aan duurzame palmolie? Kijk dan vooral of je het keurmerk, RSPO op een verpakking ziet staan.

  Vet is niet alleen maar slecht

  Je hoort vaak dat vet, zoals in palmolie, maar ook in zonnebloemolie, olijfolie en dierlijke oliën alleen maar slecht is. Dat is echter niet het geval. Ieder mens heeft een dagelijkse hoeveelheid vet nodig. Hier kom je niet direct van aan en het zal, in de meeste gevallen, ook je dieet niet in de weg staan. Dit vet zorgt er juist voor dat verschillende vitaminen (A, D, E en K) en diverse mineralen (calcium, ijzer en zink) goed kunnen worden opgenomen in je lichaam.