Alles over het onderhoud van gevels

Gevels hebben te maken met zware omstandigheden. Daarom moeten wij zorgen voor goed onderhoud! Maar wat verstaan we precies onder gevelonderhoud? En wat voor onderhoud heeft een gevel precies nodig? Wanneer is voegwerk aan vervanging toe? De antwoorden op deze vragen vind je in deze blog over gevelonderhoud!

Het onderhoud van gevels

Onder gevelonderhoud verstaan we letterlijk het onderhoud van gevels. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verwijderen van alg en mos. Mossen kunnen er namelijk voor zorgen dat de gevel verkleurt en dat wil je natuurlijk voorkomen. De mossen en algen worden verwijderd met een hogedrukspuit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en kun je mossen eventueel tegengaan door de gevel te impregneren. Daar lees je straks meer over. Ander onderhoud kan bijvoorbeeld zijn dat je het metselwerk in de gaten houdt. Controleer dus een aantal keer per jaar of dit metselwerk nog hard genoeg is en of er eventueel iets vervangen moet worden. Er valt dus vrij veel te verstaan onder het onderhoud van gevels en wij raden aan om hier een specialist naar te laten kijken. Zo weet je zeker dat je gevel de aandacht krijgt die het nodig heeft!

Onderhoud van voegwerk

Ook het onderhoud van voegwerk is ongelofelijk belangrijk. Het is dus handig om te weten wanneer het tijd is voor voegen vervangen. Dit is bijvoorbeeld de situatie wanneer het voegwerk los zit, maar ook wanneer hier algen of mossen beginnen te groeien door vocht. Dit vocht kan ook zorgen voor kleurverschillen. Voegen repareren kun je ook overlaten aan een specialist maar soms kun je het ook zelf proberen. Zorg er dan voor dat je het eerst goed reinigt en de voeg erna goed laat uitdrogen en dat is erg prettig.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor zowat alles geldt dat voorkomen beter is dan genezen, zo geldt dit ook voor gevels. Daarom wordt er vaak gekozen om gevels te laten impregneren. Dit houdt in dat er een waterafstotende laag wordt aangebracht op de muur die ervoor zorgt dat er geen vocht de muur in kan trekken. Op die manier vermijdt je dus dat er mossen en algen beginnen te groeien en heb je minder te maken met beschadiging door vorst. Wij raden dus zeker aan om gevels te laten impregneren want je gaat er zeker de positieve gevolgen van merken! Dit scheelt over een langere tijd ook veel moeite en geld, omdat je de gevels beschermt tegen zware beschadigingen.