Doe-het-zelf: tips

Je haalt een kast bij de meubelwinkel en na uren lang sleutelen staat het eindelijk, met trots zet je hem recht op en je kan niet anders dan denken: wauw, dit heb ik zelf gedaan. Dit is precies de reden waarom doe-het-zelf projecten zo leuk kunnen zijn. Ze geven je het gevoel dat je niet alleen productief bent, maar zelf wat kan creëren, wat een enorme voldoening geeft. En het maakt eigenlijk niet uit of die kast al ontworpen is door iemand, zolang je het zelf in elkaar kan zetten is het ’t absoluut waard om de uitdaging aan te gaan. Maar in dit voorbeeld gaat het over een kast die je eigenlijk al kant en klaar koopt, de eerste stap naar doe-het-zelf. En wat maakt doe-het-zelf nou zo leuk? Het zal je verbazen over hoeveel er mogelijk is wanneer je je eigen projecten gaat realiseren. Je kan eigen meubels maken, een tuinhuisje bouwen, je kan met een beetje oefenen en aandacht zoveel maken als dat je zelf wilt. Ben je overtuigd? Dan zijn hier een paar tips om mee te beginnen.

Goed materiaal

Als eerste is het echt van belang dat het materiaal waarmee je werkt van goede kwaliteit is. Zo kan je goedkoop hout kopen dat er goed uitziet, maar je komt er dan al heel snel achter dat het hout bijvoorbeeld niet goed tegen water kan, dat het minder stevig is dan je had gehoopt. Duurzaam en sterk materiaal is op lange termijn veel voordeliger. Al is het wat duurder, het kost je relatief een stuk minder omdat je geen dingen hoeft te vervangen of opnieuw hoeft te maken wanneer je erachter komt dat de kwaliteit niet goed bleek te zijn.

Gereedschap

Kies voor het juiste gereedschap. Een afkortzaag ga je nodig hebben om gewoon lekker aan de slag te kunnen gaan, hetzelfde geldt dat je veel baat hebt bij de beste zaagtafel omdat het je een stevige ondergrond biedt om op te zagen. Zonder fijn gereedschap kan je eigenlijk een stuk minder goed aan de slag. Houd hier rekening mee wanneer je begint aan een project. Als het heel soepel gaat heb je meteen ook veel meer vertrouwen in het volgende project en dat kan je echt te danken hebben aan het gereedschap dat je in huis hebt gehaald.

Idee

En natuurlijk: een idee! Zonder project geen doe-het-zelf. En het mooie is wel: er valt altijd wel wat te verzinnen of te maken. Ga eens rondkijken om je heen, misschien heeft de tuin een mooie simpele overkapping nodig voor de planten.