De droom van een duurzame woning

0
299

Veel Nederlandse mensen zijn vandaag de dag steeds meer bezig met duurzaamheid. Eigenlijk is het één van de meest hot topics van het moment, afgezien van corona en de nasleep van de Nederlandse verkiezingen. Dit komt dan met name vanwege het feit dat duurzaamheid zo’n alomvattend onderwerp is. De veehouderij valt eronder, en in extensie daarvan ook jouw dieet. De transportsector dito, net zoals jouw vakantie naar Bonaire. Maar een onderwerp wat vandaag de dag steeds vaker naar voren komt is toch wel het stikstofprobleem. Hoe kan jij dit als normale burger tackelen? Daarover lees je meer in dit blog.

Door de bomen het bos niet meer zien

Met alle informatie die er vandaag de dag beschikbaar is over dit onderwerp, kan het soms lastig zijn om te begrijpen waar het nu allemaal over gaat. En dat is niet meer dan begrijpelijk. Omdat het zo’n abstract idee is, zal er in dit blog ook niet verder op in worden gegaan. wat wel goed is om te weten: is dat een duurzamere woning al gauw kan worden bereikt, zonder al te grote ingrepen te doen.

Leg een nieuwe verwarmingsinstallatie aan

Met het veranderen van warmtebron kan er al veel grond worden gewonnen. Als je het groots aan wil pakken, dan kan je kiezen voor het aanleggen van een eigen warmtepomp. De aanleg hiervan duurt echter vrij lang, en je bent er behoorlijk wat geld voor kwijt. Een optie die een minder grote aanslag op de portemonnee is, is het aanschaffen van een houtkachel.

Een houtkachel kopen klinkt misschien niet als het meest duurzame idee, maar, mits het hout zelf wordt gekapt in omliggende bossen (op eigen land) is het juist duurzamer dan een regulier verwarmingssysteem met een slimme cv.

Als je geen bossen in de omgeving van jouw woning kan vinden om zelf hout te kappen, dan is een goed alternatief wellicht de elektrische haard. Het voordeel van elektrische haarden ten opzichte van houtkachels is dat er geen afzuigingsinstallatie voor geplaatst hoeft te worden, én dat je niet naar buiten hoeft om hout te kappen.

Alternatieve manieren om duurzamer te wonen

Wanneer het niet binnen jouw bereik ligt om een nieuwe verwarmingsinstallatie te installeren, zijn er ook minder intensieve manier om bij e dragen aan een schoner milieu. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van jouw afval, of het eten van minder vlees. Kies ervoor om op de fiets of met het openbaar vervoer naar jouw werk te gaan in plaats van met de auto, en als het écht moet: probeer dan om te carpoolen. In tijden van corona is dit niet altijd even veilig, dus weet van te voren goed bij wie je in de auto stapt.