Veelgestelde vragen over efoilen

0
146

Wat je vaak de laaste tijd ziet op social media zoals TikTok, Instagram of Facebook zijn mensen die op een zwevend board staan die over een meer of zee zweven. Vaak wekt dit veel kijkers op omdat het relatief best nieuw is en het er gewoon heel spectaculair eruit ziet. Je krijgt vaak gelijk zin om zoiets uit te proberen. Vaak zie je dan ook onder de comments veel mensen reageren hoe efoilen werkt en waar je het kan doen en nog veel meer. Daarom dacht ik eraan om een blog te schrijven met allemaal relevante vragen om de onduidelijkheid van veel mensen weg te werpen met antwoorden. Hieronder is daarom een overzicht van wat vragen die jou een beter idee geven over efoilen.

Hoe werkt een efoil?

Veel mensen vragen dit omdat het er namelijk best gek uitziet. Op een soort kleine surfboard over het water zweven zonder enige golf. Om het kort uit te leggen is een efoil net als een draagvleugelboot. Je wordt met het board uit het water gelift door de snelheid die je maakt. Deze snelheid komt door de elektromotor die onder het board is gemonteerd. Deze wordt elektrisch aangedreven en bestuur je met een afstandsbediening in je handen. Daarnaast stuur je met jouw balans.

Heb je een vaarbewijs nodig?

Dit is het voordeel van een efoil. Je zou denken dat je bij het besturen van een efoil board een vaarbewijs nodig hebt, echter is dit niet zo! Door de maximale snelheid die is ingesteld op 20 km/h heb je geen vaarbewijs nodig.

Kan je met elk weer efoilen?

Natuurlijk kan je met elk weer efoilen, echter is het niet aan te raden om te gaan efoilen als er veel golven en regen is. Je hebt hier namelijk niet veel plezier van en het houdt jouw elektromotor alleen maar tegen als er veel golven zijn. Dit is dus echt een voordeel, omdat je met een surfboard echt afhankelijk bent van de wind, want hierdoor ontstaan er golven.

Waar kan ik efoilen?

In Nederland zijn er al enkele bedrijven die het verhuren van efoil boards beschikbaar stellen. Dit kan in privé lessen worden gegeven maar ook in groepsverband voor teamuitjes. Je gaat dan bijvoorbeeld een uurtje weg met een instructeur en gaat leren efoilen. Natuurlijk is er een instructie hoe alles werkt, maar ze zeggen dat je in dit uurtje al zeker zelf kan efoilen op bijvoorbeeld je knieën. Wij raden zelf aan om een kijkje te nemen bij Efoil school Amsterdam. Voor de eerste efoil les krijg je ook korting zodat je het een keer kunt proberen.