De Schotse Famous Grouse is een vorm van blended whisky

Je hebt vast weleens van het Schotse merk Famous Grouse gehoord. Deze blended whisky wordt gemaakt door The Edrington Group die ook andere merken whisky produceert. Het verhaal van Famous Grouse begon in 1860 toen William Gloag begon met het distilleren van whisky. In 1896 nam zijn zoon de distilleerdij over en in 1897 begon Matthew met het brouwen van de huidige Famous Grouse. De naam Grouse verwijst naar de Schotse sneeuwhoen. Het logo is ontworpen door de dochter van William, Philippa Gloag. De originele naam van deze blended whisky was The Grouse Brand. Op den duur werd hier Famous aan toegevoegd en was de naam The Famous Grouse geboren. In 1971 werd het bedrijf overgenomen door Highland Distillers.

Famous Grouse en het proces van blended whisky

In 1980 was Famous Grouse de best verkochte blended whisky in Schotland met 1 miljoen flessen per jaar. Gloag was erg selectief bij het maken van deze blended whisky. De whisky’s die gebruikt werden hadden jarenlang in eiken vaten gerust. Nadat deze geblend waren werd de whisky nog eens zes maanden extra op de vaten gelegd zodat er een zachtere smaak ontstond die een stuk zachter was dan van andere blended whisky’s. Dit specifieke proces van blenden wordt ook wel trouwen genoemd, doordat de verschillende whisky’s samensmelten tot een bepaalde blend. Hoe dan ook het blenden van whisky is een ingewikkeld proces waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende single malt met graan whisky. Iedere whisky heeft namelijk een eigen karakter en mengt niet altijd goed met andere soorten whisky. Het mengen van whisky is een speciale vaardigheid en de recepten zijn nog steeds een goed bewaard geheim.

De geschiedenis van whisky

Distilleren is een kunst die ooit begon als een manier om de gerst die doorweekt was door de regen te gebruiken. Tijdens het proces van whisky maken wordt nog altijd gebruik gemaakt van kristalhelder uit Schotse beekjes en stroompjes. Er wordt vanuit gegaan dat whisky voor het eerst gedistilleerd werd door de Monniken in de vierde of vijfde eeuw. De eerste officiele documenten waarin distillatietechnieken voorkomen stammen uit 1494 toen de frater John Cor van de abdij de Lindores in Fife de opdracht kreeg van de koning om het water des levens te maken. De Latijnse naam hiervoor is acqua vitae. Whisky wordt nog steeds wereldwijd verkocht als een geliefde drank.