Hoe houd je de tuin netjes

0
121

In de zomer is het heerlijk om de avonduurtjes door te kunnen brengen in de tuin. Om dit te kunnen doen is het wel belangrijk dat je de tuin netjes houdt. Bij het onderhouden van de tuin, komen diverse zaken kijken. Als je veel planten in de tuin hebt, dan vraagt dit om veel aandacht. Zorg ervoor dat je hier voldoende tijd voor vrij houdt en voorkom dat je tuin een zooi wordt. 

 

Het gazon mooi houden

Een belangrijk onderdeel van de tuin is bij de meesten het gazon. Een gazon kan bij een slecht onderhoud er onverzorgd uit gaan zien. Daarnaast zie je dat er veel onkruid in het gazon groeit. Een reden waarom onkruid een kans krijgt om te groeien in het gazon, is omdat de zuurtegraad niet goed is. Een slimme manier om onkruid uit het gazon te krijgen is door de zuurtegraad te veranderen. 

 

Kalk aanbrengen

Als je het gazon netjes wilt houden dan kun je ervoor kiezen om kalk aan te brengen. Een goede indicatie van een nadelige pH-waarde van de bodem is wanneer het gazon gelig wordt en er veel onkruid groeit. Op het moment dat de pH-waarde van de grond niet meer oké is, dan kun je kalk aanbrengen. De juiste pH-waarde van het grond dient 6-6,5 te zijn. Door kalk aan te brengen trekt de pH-waarde van de grond hier naartoe. Meet tussentijds de zuurtegraad en bepaal aan de hand daarvan of je nog meer kalk aan moet brengen. 

 

Waar kunnen gele plekken in het gazon nog meer door ontstaan?

Een andere reden waardoor het gras geel kan uitslaan is wanneer je last hebt van emelten. De emelt is de larve van de langpootmug. De larven zorgen voor veel schade omdat ze aan de wortels van gazon vreten. Aangezien de langpootmuggen honderden eitjes leggen kan dit voor een serieus probleem zorgen. Je herkent de emelt aan de grijsbruine kleur. De emelt ziet eruit als een combinatie van een worm en rups en het lijkt alsof hij geen hoofd heeft.

 

Emelten bestrijden

Emelten bestrijden kun je doen door aaltjes in te zetten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van emelten en vreten de emelten op. Daarnaast kan je ook strooikorrels op het gras aanbrengen om de emelten te bestrijden. Na het bestrijden van de emelten ben je nog niet direct van de schade af. Het beste kun je deze plekken opnieuw instrooien met graszaad.