Tips voor de moderne ZZP’er

0
159

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om voor jezelf te beginnen. Maar dat betekent niet dat het daadwerkelijk werken voor jezelf een eitje is. Toch is het leven van een ZZP’er heel aanlokkelijk voor jonge mensen. Logisch want het betekent meer vrijheid in uren en vergoeding. Jij bepaalt alles zelf. Maar goed, als ZZP’er heb je weer andere onzekerheden die je met een vast contract niet hebt. In deze blog vertel ik je wat tips voor de moderne ZZP’er. Dat maakt het weer net iets leuker en makkelijker. Uiteindelijk willen we namelijk allemaal gewoon doen waar we gelukkig van worden.

Goede voorbereiding

Als je voor jezelf begint, moet je goed voor ogen hebben wat je kansen zijn en hoe je aan de slag kunt. Hoe zet je jezelf op de markt? Hoeveel vraag je voor je diensten? Als je deze en nog meer vragen getackeld hebt, heb je een beter overzicht van de succeskansen en dit zorgt voor ontspanning en focus. Daarnaast moet je, wanneer je een opdracht hebt binnengesleept, ook je voorbereiding doen. Wat zijn de wensen van de klant en hoe kan jij daar per individuele opdracht in voorzien? Zo houdt je klanten het meest tevreden en komen ze vaker terug.

Autootje leasen

Als je moet reizen voor jouw baan als ZZP’er dan moet dat geld voor die auto vaak allemaal uit eigen zak komen. Of, dat moest vroeger. Tegenwoordig zijn er websites zoals Dealerleasing.nl waar ze auto’s verhuren voor een goedkope prijs voor de starter en de ZZP’er. Dit zijn allemaal shortlease contracten zodat jij als ZZP’er je vrijheid kan behouden. Sterker nog, je wordt als het ware nog vrijer want nu ben je ook mobiel. Klantenbezoeken, materiaalbestellingen ophalen en alles wat daartussenin ligt, waren nog nooit zo makkelijk.

Overwogen risico’s

Maar voor alles geldt; “Bezint, eer ge begint”. Ook voor het werken als ZZP’er. Er zitten immers wel wat risico’s aan vast. Zoals ik net al het ontbreken van een auto noemde, omdat er dus geen werkgever is die dit vergoedt. Maar ook ben je niet in het bezit van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is nogal iets, en zeker een risico om goed over na te denken. Ook bouw je geen pensioen op en zal je zelf dus iedere maand een bedrag opzij moeten zetten. Buiten dit zijn er voor de meeste verzekeringen wel iets te regelen voor ZZP’ers, maar je wilt niet voor verassingen komen te staan.