Waar gebruik ik dit voor?

0
184

Er zijn verschillende soorten boren op de markt, maar welke boor gebruik ik nu precies voor wat en hoe werkt het precies? Voor het gebruik van verspanende gereedschappen is specifieke kennis en ervaring nodig. Afhankelijk van de bewerking die je gaat doen, of het materiaal dat je wilt bewerken, zijn andere verspaningscondities of bewerkingsmethodieken vereist.

Allerbeste kwaliteit

SDS betonboren zijn van de allerbeste kwaliteit. De SDS betonboren zijn voorzien van een snijkop uit hardmetaal en een 4-snijder systeem. Er bestaan ook SDS-max hamerboren met een 2-snijder systeem. Wat is een nou een goede SDS boor? Bij deze vraag is het belangrijk om te kijken waarvoor je de boor wilt gebruiken. De duurste SDS boor hoeft namelijk niet altijd de beste te zijn voor jouw toepassing. De goedkoopste SDS boren zijn de standaard SDS-plus betonboren met de 2 snijder kop, voor normale werkzaamheden in steen en beton zonder ijzer heb je hieraan gewoon een goede SDS boor. Dien je te boren in gewapend beton of dienen de gaten mooi rond te zijn, dan is de goede SDS boor de 4 snijder geschikt. Steenboor en betonboren zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boen in diverse steensoorten zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.

De hamerboor is ontwikkeld om breken en slijtage te verminderen. De hamerboren SDS-plus zijn van uitstekende kwaliteit.

Boren in steen en beton

Het is erg belangrijk dat voordat je gaat boren, je de juiste boormachine kiest. Uiteraard begint de klus bij het zoeken hiervan. Voor het boren door steen of beton heb je een boormachine nodig met een pulserende of kloppende werking. Er zijn twee type boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar worden gehaald, namelijk een boorhamer en een klopboormachine. Met een klopboormachine kan je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand, is een boorhamer echt een must.

De juiste aansluiting is daarbij ook zeer belangrijk. Er zijn drie verschillende aansluitingen, namelijk de Cylindrische, de SDS-plus en de SDS-max. Een SDS-aansluiting heeft als voordeel ten opzichte van een cylidrische aansluiting dat deze extra vergrendeld wordt in de machine door de extra inkepingen. Dit zorgt ervoor dat de machine moeiteloos de grote krachten kan weerstaan die vrijkomen bij het boren in beton. Op deze manier kan er niet alleen efficiënter, maar bovendien ook comfortabeler worden geboord. Kies daarnaast ook voor de juiste snij kop. Je hebt een 2-snijder en een 4-snijder. Een 2-snijder heeft 2 snijvlakken en een 4-snijder 4 snijvlakken. Daarnaast heeft de 4-snijder een langere levensduur en boort een exacter gat.