Tips om beter in slaap te komen

Een grote hoeveelheid prikkels verwerken is vandaag de dag eigenlijk niet meer dan normaal. De telefoonschermen, computers, en de drukke agenda’s met veel contacten is iets dat de meesten mensen kennen. Waar het aan de ene kant zorgt voor een bewogen en vol leven waar veel dingen gebeuren, kan het aan de andere kant ook vaak te veel zijn en is slaapgebrek een veel voorkomend probleem in hedendaagse samenleving. Na zo’n drukke dag en de wetenschap dat de volgende dag er hetzelfde uit ziet, is het immers niet altijd even makkelijk om de slaap te vatten en een goede nachtrust te hebben.

Rustmoment voor het slapen

Het lijkt vanzelfsprekender dan het is. Het rustmoment dat veel mensen hebben voor het slapen gaan is een moment waar er door de telefoon gescrold wordt. Je kan misschien wel languit op de bank liggen wanneer je dit doet, maar je hersenen moeten alsnog heel veel verwerken. Dus de rust die je hebt, is schijn. Om beter in te kunnen slapen is het goed om voordat je gaat slapen zo min mogelijk prikkels binnen te krijgen zodat het lichaam de nodige slaapstofjes aan kan maken en minder ‘aan’ staat. Een boek lezen kan helpen, maar ook rustig nog wat opruimen of muziek luisteren.

Een goed hoofdkussen

Een goed hoofdkussen wordt vaak onderschat. De houding waarin je slaapt bepaalt vaak de nachtrust. Wanneer deze houding verstoord wordt door het hoofdkussen waar je op slaapt, of het matras dat eigenlijk al een aantal jaar vervangen moet worden, is de kans dat je beter gaat slapen als deze dingen veranderd worden heel groot. Voor de buikslaper kan een buikslaap kussen bijvoorbeeld een enorme uitkomst zijn. Deze zijn speciaal ontworpen voor mensen die grotendeels op hun buik slapen. Hun houding is vaak niet geschikt voor reguliere hoofdkussens, het is niet voor iedereen nodig maar het kan een groot verschil maken.

Minder schermtijd

De tijd die we spenderen met het kijken naar ons scherm is waarschijnlijk iets dat de meesten niet onder ogen willen komen. Een paar uur is tegenwoordig niet meer dan normaal. Maar moet je na gaan dat je al een groot aantal uren aan het werk bent, en daarnaast eigenlijk ook nog je hersenen laat werken door te scrollen door je telefoon. Eigenlijk is dat meer dan een fulltime baan voor je hersenen. Minder schermtijd betekent automatisch ook meer rust, waardoor je als je dit verminderd, een stuk vaster kan slapen omdat je hoofd minder overuren draait.