Ben jij een koffie-fijnproever, of vind je het al snel goed?

0
138

Wat voor type ben jij? Koffie is koffie, en dat moet je gewoon drinken in plaats van erover te zeuren? Of ben je een echte fijnproever, en ben je altijd op zoek naar de beste koffiebonen, heb je een favoriet koffiemerk en doet de manier waarop het drankje gezet is er voor jou echt toe? De verschillen tussen mensen kunnen groot zijn, terwijl het drankje dat wordt genuttigd toch in alle gevallen meer overeenkomsten dan verschillen kent. Het begint allemaal met de vruchten die aan de koffieplant groeien.

Eigenlijk drinken we allemaal hetzelfde

Koffie is koffie. Daar is eigenlijk geen discussie over mogelijk. Iedere koffie wordt gezet dankzij één en dezelfde plant, de koffieplant, en de vruchten die hieraan groeien. In deze vruchten vind je pitten, en dat is waar het feitelijk om draait. Deze pitten zien er op het eerste gezicht nog niet uit als koffie, maar eenmaal gebrand dan zie je ze opeens veranderen in wat wij kennen als koffiebonen. Deze koffiebonen vormen de basis van iedere mogelijke koffie.

Op dit moment ontstaan al wel de eerste smaakverschillen. De ene koffieboon is net wat ‘ronder’ van smaak dan de ander, waardoor de ene koffieboon ook duurder is dan de andere. Ben je een beetje een kenner, dan zou je in de koffie die je drinkt kunnen proeven of hier goede of juist wat mindere koffiebonen voor gebruikt zijn. Smaakverschillen zijn er dus zeker, maar doordat de meeste merken, zoals bijvoorbeeld Segafredo, gebruik maken van een mix van verschillende soorten bonen, zullen deze je in het dagelijks leven nauwelijks opvallen.

De manier van zetten kan een verschil maken

Wat een verschil kan maken in de smaak van de koffie, is de manier van zetten van de koffie, maar zeker ook de manier van bewaren van de koffiebonen, in welke vorm dan ook. Koffie blijft het lekkerst als deze niet of nauwelijks is blootgesteld aan licht en lucht. Niet voor niets zijn koffie capsules zo populair. Deze zitten hermetisch dicht, zodat er totdat je de capsule gebruikt geen kwaliteitsverlies optreedt. Zelfs iemand die geen echte kenner is zal het proeven als koffie allesbehalve vers meer is.

Ook de toevoegingen die aan koffie kunnen worden gedaan zullen de meeste mensen natuurlijk proeven. Bijna iedereen proeft het verschil tussen koffie met of zonder suiker en melk. Ook andere toevoegingen, zoals siropen, zijn duidelijk te proeven. Zelfs als je geen kenner bent zal je deze herkennen. Samenvattend: echte kenners kunnen kleine verschillen tussen verschillende soorten koffie opmerken, terwijl de meeste mensen uitsluitend het verschil tussen koffie die wel of niet vers is, of waaraan al dan niet is toegevoegd zullen opmerken.