Crisis tijdens stage

0
170

Met een bezweet hoofd staarde ik in de ogen van mijn stagebegeleider, Ronald. We stonden in het midden van Rotterdam en staarden elkaar strak aan. Iris, mijn medestagiair stond doodstil tussen ons in. Ronald was zojuist tegen mij uitgevallen en ik op mijn beurt tegen hem. Stages kunnen soms lastig zijn. Zelf had ik er op dat punt al meerdere gelopen, maar dit soort spanningen waren zelfs voor mij nieuw. Een week geleden was ik begonnen als stagair bij het gigantische mode en kleding bedrijf H&M. De modegigant had mij altijd al geïnteresseerd en niet omdat ze nou zulke kwalitatieve overhemden verkochten. Nee, dat zeker niet. Ik was geïnteresseerd in de prachtige bedrijfsvoering van H&M. Het stond al jaren aan de top van de modewereld, merkte vrijwel niets van de financiële crisis uit 2008 en ervaart nu ook nog steeds groei.

Een stageplek zoeken

Een paar jaar terug was in de opleiding bedrijfskunde gaan studeren aan de hogeschool van Rotterdam. Veel mensen claimen dat je die studierichting kiest als je eigenlijk niet weet wat je wilt doen met je leven. Daar ben ik het compleet mee oneens. Bedrijven leiden en staande houden is een kunst, er zijn immers talloze boeken over geschreven. Mijn vader stond tijdens zijn jonge jaren ook voor deze moeilijke keuze. Hij besloot te gaan voor dezelfde studie. Twintig jaar later verdient hij boven modaal en woont hij samen met m’n moeder en ikzelf in een vrijstaande villa in Kralingen. Kortom: bedrijfskunde is dus wel degelijk een studie en je kan er zeker een goed zakcentje mee verdienen.

Vindt overal en altijd een vergaderlocatie!

In mijn derde jaar was het de bedoeling om stage te gaan lopen bij een bedrijf waar jij graag van zou leren. Vanwege de bovengenoemde argumenten koos ik destijds voor H&M. Het bedrijf is natuurlijk gigantisch, dus moest ik tijdig aangeven waar ik graag het meest wilde leren. Marketing leek mij een goed begin. Immers moet die constante groei ergens vandaan komen. Zo gezegd, zo gedaan. Op september 2011 begon ik met mijn stage. Ik kreeg verschillende taken toegewezen. Een die vaak terugkwam was het uitzoeken van een vergaderlocatie. Vaak maakte ik gebruik van het Google en zocht ik simpelweg: “Vergaderlocatie Rotterdam” op. Het was lastig zoekwerk. Soms duurde het zoeken te lang en op een van de vergaderingen had ik het verkeerde adres doorgegeven aan Ronald, vandaar zijn uitbarsting. Iris kwam na het incident timide naar me toegelopen. “Ik heb wat gevonden waardoor je vanaf nu altijd een vergaderlocatie kan regelen.” , zei ze. “Vertel!” , riep ik gretig uit. “Het heet onemeeting.com, het is een website waar je snel en gemakkelijk een vergaderlocatie kan opzoeken in de stad waarin je je bevindt.” Na die middag is Ronald nooit meer boos op me geworden, ik regelde alles op tijd en heb een hoop van de stage geleerd. Mocht je dit lezen, dank je wel Iris!