De voordelen van goed voorbereid zijn

0
257

Mijn man en ik hebben een nieuw huis gekocht. Van een oud huis gaan we naar nieuwbouw. Over een paar maanden kunnen we erin. Een verhuizing is een goed moment om stil te staan bij welke spullen je echt wil meenemen en wat eigenlijk wel weg kan. Om het onszelf makkelijk te maken, hebben we het in onderwerpen opgedeeld. Per week zouden we ons buigen over een deel van onze spullen. We begonnen met onze boekenverzameling. Beiden zijn we fervente lezers, dus we hebben een behoorlijk bibliotheek door de jaren heen opgebouwd. We vonden het eigenlijk wel tijd deze eens kritisch door te spitten en alleen de boeken te houden die ons dierbaar waren. Ik kan je vertellen dat er toch heel wat niet door de selectie kwam! Een aantal hebben we nog tweedehands kunnen verkopen en de rest is naar de kringloop gegaan, zodat een ander er wellicht nog van kan genieten. Het opgeruimde gevoel dat dat gaf, werkte aanstekelijk. We waren er klaar voor onze andere spullen ook aan een selectie te onderwerpen!

Volgorde

Het volgende dat we besloten onder de loep te nemen, waren onze meubels. Ook hierbij besloten we welke items we niet mee naar ons nieuwe huis zouden nemen. Hierbij bleek dat we het meeste toch wel zouden houden. Alleen wat kasten, een tafel en twee lampen hebben we te koop aangeboden voor een zacht prijsje. Vervolgens hebben we onze kleding uitgezocht. Ook daarvan bleek dat niet zoveel weg hoefde. Als laatste gingen we steeds een kamer langs om te kijken of er nog spullen waren waar we nog geen beslissing over hadden genomen. De ergste ruimtes om te doen, waren natuurlijk de garage en kelder. Daar stonden allemaal spullen ‘die we wellicht ooit weer eens nodig hadden’. Zo ging het meeste van het oude speelgoed van de kinderen naar de kringloop. Slechts één doos met spulletjes hebben we bewaard voor eventuele toekomstige kleinkinderen. Mijn man vond het nogal lastig kritisch te zijn over welk gereedschap hij wilde bewaren. Dus ik heb hem verteld dat hij het dan maar gewoon moest houden. Dat waren misschien inderdaad spullen die daadwerkelijk ooit nog eens van pas zouden komen.

Prettig geregeld

We waren nu klaar voor de overstap naar ons nieuwe huis. Toch kwam ik erachter dat er nog wel iets te doen was, waarvan het fijn was het geregeld te hebben voordat we verhuisd zouden zijn. Ik houd onze administratie wel goed bij, maar nu ik toch nog een paar weken had voor de verhuizing, besloot ik het moment te pakken om ook deze eens kritisch door te spitten. Ik bleek toch veel documentatie te hebben bewaard dat allang weg kon. Daarbij deed ik meteen een check van onze verzekeringen en toen realiseerde ik me dat we niet eerder de tijd hadden genomen vast te leggen hoe we onze uitvaart zouden willen als we zouden komen te overlijden. Voor de nabestaanden scheelt het natuurlijk erg als je dit al zelf geregeld hebt. Ik overtuigde mijn man ervan dit alvast vast te laten leggen bij een onderneming in uitvaartzorg. Het is een beetje gek om met je eigen uitvaart bezig te zijn, maar het geeft vooral een goed gevoel dat de kinderen zich daar straks niet mee bezig hoeven te houden. Door het nu alvast goed te regelen, ondersteunen we hen in die periode toch een beetje. Dat is erg veel waard!