Welke tegels kies je voor in je badkamer?

0
240

Zoveel mensen, zoveel wensen. En zoveel tegels zijn er ook te koop voor in je badkamer. Want wat jij voor tegels kiest, kan totaal anders zijn dan wat een ander kiest. En dat is ook eigenlijk wel weer leuk. Je kiest tegels die passen bij je sanitair, of sanitair dat past bij je tegels. En dan heb je nog het verschil tussen wand- en vloertegels. De keuze is enorm, dus waar begin je met uitzoeken?

Tegels uitzoeken voor de badkamer: dat is niet gemakkelijk

Want je wilt natuurlijk mooie tegels die goed passen bij het plaatje dat jij in je hoofd hebt. Maar zo'n tegel moet weer niet te duur zijn. Aan de andere kant moet het wel echt een tegel voor in de badkamer zijn, die zijn toch anders dan de tegels bij je aanrecht of op de vloer in je woonkamer. Mijn advies: begin met een budget voor je complete badkamer. Dit kun je redelijk gemakkelijk berekenen, zeker wanneer je samenwerkt met een aannemer. Hij kan je precies vertellen hoeveel vierkante meter tegelwerk je nodig hebt.

Vloertegels zijn weer een ander verhaal

Je zou denken dat je de plavuizen uit je woonkamer ook prima in je badkamer kunt leggen, maar dat klopt niet helemaal. Plavuizen zijn vaak prachtig glad, dit zorgt ervoor dat je ze gemakkelijk kunt stofzuigen en dweilen. Natuurlijk wil je dat in de badkamer ook, maar je wilt tegelijkertijd ook niet uitglijden als je onder de douche vandaan of uit het bad stapt. Antisliptegels worden daarom aangeraden als vloertegels voor in de badkamer. Deze zijn vaak mooi te combineren met series wandtegels en zorgen dan voor een mooi geheel.

Sierrandjes en andere versieringen

Het is altijd belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je badkamer weer een flink aantal jaren mee moet gaan als deze is gerenoveerd. Kies dus zoveel mogelijk voor een tijdloos design. Dit voorkomt dat je over een paar jaar ineens die sierrandjes tussen de grote tegels wilt vervangen. Als je al een sierrand plaatst, zorg dan dat deze gemakkelijk te verwijderen is, bijvoorbeeld door dit randje als bovenste tegelrand te doen. Je kunt dan iedere paar jaar alleen dát randje vervangen en je badkamer ziet er dan weer uit als nieuw. Het is ook verstandig om wat tegels te bewaren voor als er een keer een barst in een tegel komt. In plaats van je daaraan te gaan storen kun je dan die ene tegel (laten) vervangen.