Introvers en extroverts, wie ben jij?

0
171

Mensen zeggen wel eens dat je eigenlijk de gehele mensheid kan onderverdelen in twee groepen. Sommigen maken hier grapjes over. Dan krijg je van die onbenullige opmerking zoals: voetballers en niet voetballers, motorrijders en niet motorrijders, enzovoorts. Toch is er een tweedeling waar ik het wel mee eens ben. Dat is de scheiding tussen introverts en extroverts. Deze onderverdeling zie je overal in terugkomen. Mensen die veel met anderen omgaan, in andere woorden sociaal zijn, gaan veel meer met anderen om. Dit zijn de extroverts. Ze krijgen energie uit interacties en vaak haten ze het om alleen te zijn. Aan de andere kant heb je mensen die juist introvert zijn. Dit zijn figuren die het eigenlijk wel prettig vinden om van tijd tot tijd met rust gelaten te worden. Een veelvoorkomende misconceptie over introverts is dat ze geen sociaal contact willen. Mogelijk zijn ze zelfs contactgestoord. Dit is onzin. Mensen zijn sociale dieren, toen we nog met speren op mammoeten joegen in de oertijd bestonden onze groepen uit maximaal 150 man. Samen sta je immers een stuk sterker tegen zo’n wollige gigant dan alleen.

Extroverts

Toch kan het lastig zijn om voor jezelf te bepalen welke van de twee je nou bent. Maar ook dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die letterlijk verdrietig wordt als ze alleen is. Het liefst blijft ze heel de dag bezig en rent ze van hot naar her tussen verschillende sociale cirkels. Dit kan natuurlijk ook een nadeel hebben. Zo stortte ze aan het einde van het vorig schooljaar pardoes ineen. Ze had teveel gedaan op een dag en de dokter zei dat ze net een burn-out had ontweken. Na dit incident is ze veel rustiger gaan doen.

Introverts

Zelf identificeer ik me in de groep van introverts. Ik hou van een beetje alleen op me kamer zitten en mijn eigen ding doen, maar op den duur word ik dat ook beu. Dan zoek ik meestal mensen op die dezelfde interesses of hobby's hebben als ik. Zo hou ik heel erg van LARP’en. Dit staat voor Live Action Role Playing. Het gaat erom dat je je zo goed mogelijk verkleed als een fantasiefiguur naar jouw keuze. Ik besloot vorige week als Elizabeth te gaan, een fantasie character wat ik heb gecreëerd toen ik 22 was. Het is een strenge uitziende heks met een haakneus en een korset. Voor de outfit moest ik een korset kopen bij Meyer mode en een gewaad bij een magie winkel in de binnenstad van Den Haag. In welke van deze twee categorieën je ook valt, uiteindelijk moet je het naar je zin hebben.