Een eigen bedrijf beginnen

0
194

Het is altijd al een droom geweest van mij om een eigen bedrijf te beginnen. Van kinds af aan speel ik al dat ik een eigen kruidenierszaakje heb, net zoals mijn opa altijd had. Ik keek altijd erg naar hem op en vond het heel erg interessant hoe hij zijn zaakjes op orde maakte. Nu, een paar jaar later, kan ik ook zeggen dat ik met succes voor mezelf ben begonnen. Lees in dit blog waarom ik een eigen bedrijf wil en hoe ik dat aanpak!

Waarom beginnen met een eigen bedrijf

Elke keer dat iemand mij vroeger vroeg of ik al wist wat ik wilde worden, later als ik ‘groot’ was, vertelde ik dat ik de baas zou worden. “De baas? De baas van wat?” Werd mij veel gevraagd. Ik antwoordde dikwijls met het antwoord: “De baas van mezelf”. En zo is het verhaal begonnen.

Nooit heb ik mezelf afgevraagd waarom ik eigenlijk eigen baas wilde worden. Dit begon pas eigenlijk echt te dagen toen ik mijn eerste bijbaan nam. Begrijp me niet verkeerd, mijn eerste bijbaan was echt heel erg leuk. Ik werkte bij een indoor-speeltuin in mijn dorp en kreeg veel vrijheid om zelf mijn werkzaamheden in te delen.

In de decembermaanden mocht ik altijd helpen met kerstgeschenken bestellen voor mijn mede collega’s. Ik vond het erg leuk om hierin de verantwoordelijkheid te nemen en mocht uiteindelijk ook voor alle franchisenemers een zakelijk sinterklaas cadeau bestellen. Ik denk dat daar de vonk is overgeslagen en het voor mij duidelijk werd dat ik de vrijheid wilde om zelf te beslissen wat ik deed in mijn dagelijkse leven. Net zoals mijn opa in de kruidenierszaak.

Hoe begin je met een eigen bedrijf op te zetten

Zodra het voor mij duidelijk was geworden dat ik voor mezelf wilde beginnen, kreeg ik vanuit alle kanten hulp aangeboden, onder andere van mijn leidinggevende bij de indoor-speeltuin. Deze raadde mij aan om in mijn vervolgstudie te kiezen voor iets waarbij ik een goede basis legde voor de rest van mijn leven. Omdat ik wist wat ik wilde doen voor werk, maar niet wist hoe ik daar moest komen, ben ik begonnen met mezelf inlezen op bepaalde onderwerpen.

Zo kwam het dat ik in mijn 17e levensjaar al wist hoe ik een bedrijfsanalyse moest maken en uitvoeren. Gewapend met deze kennis besloot ik op mijn 18e dat ik klaar was om een eigen bedrijf te beginnen. Op deze manier heb ik 2 bedrijven opgericht en de derde is onderweg.

Blijf trouw aan je dromen en werk hard om daar te komen, want het loont!