Modelrecht, wat is dat?

Modelrecht beschermt de tekeningen, designs en werktekeningen van het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp. In Nederland worden deze beschermd door het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom. Deze bescherming geldt dan alleen voor de aangegeven periode en regio’s. Modelrecht staat vaak ook bekend als modellenrecht of tekeningenrecht.

 

Wat valt er onder een model?

Als eerst is een model geen merk, een merk kan vergelijkbare modellen hebben, maar een merk heeft niet vaak meer van dezelfde modellen. Voorbeelden van modellen zijn bijvoorbeeld het uiterlijk van auto’s. De tekeningen hiervan zijn in detail en er is veel tijd ingestoken. Natuurlijk wil je dan niet dat andere bedrijven die zomaar overnemen. Andere voorbeelden zijn het uiterlijk van het meubilair, elektronica, bouwmateriaal, gereedschappen, verpakkingen of zelfs grootschalige industriële ontwerpen. 

 

Wat zijn de kosten?

Als je je product wil registreren voor modelrecht in de hele EU, kost dat €1.340 voor de eerste vijf jaar. Daarna kunnen de kosten modelrecht verschillen. 

 

Octrooi of modelrecht?

Vraag je je af of je beter een octrooi aan kan vragen voor je ontwerpen of een modelrecht? Check dan het volgende:

  • Is je ontwerp meer gericht naar een technische oplossing voor een industrieel probleem, dan kan je beter voor een octrooi gaan. Dit beschermt hier beter tegen.

  • Is je ontwerp meer gericht op uiterlijk en esthetische vormgeving, dan moet je gaan voor modelrecht. Modelrecht beschermt design het best.

 

Een groot verschil tussen octrooi en modelrecht zijn hun duur. Een octrooi is voor maximaal 20 jaar geldig, en een modelrecht is geldig voor 25 jaar. Zoals eerder genoemd zijn octrooien ook meer gericht op technische ontwerpen, en modelrecht gaat meer om vormgeving. Ook is patent een stuk duurder, startend met €7.000. Dus als je ontwerp meer in aanmerking komt voor modelrecht, ga daar dan ook vooral voor. Dit komt op de meeste vlakken voordeliger uit.

 

Merkrecht dan?

Naast modelrecht heb je ook merkrecht. Ook deze twee zijn gemakkelijk door elkaar te halen. Merkrecht geldt meer voor logo’s, schrijfwijzen, kleur combinaties, woorden, geluiden of een combo hier van. Merkrecht is meer gericht op identiteit, zoals bijvoorbeeld voor een bedrijf. 

Wat is de procedure?

Nadat je je modelrecht hebt aangevraagd volgen er vier stappen; in de ontwikkelingsfase neem je contact op met modellengemachtigde. Daarna wordt geconstateerd of je ontwerp geschikt is voor modelrecht. Daarna dient de modellengemachtigde een prioriteitsmodel aanvraag aan. In de zes maanden van deze aanvraag ben je bezig met eventueel vervolg model aanvragen.