Stap-voor-stap naar een gezond leven!

We hebben het allemaal wel eens gehoord: eet gezond, sport regelmatig en probeer stress te vermijden. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Wat zijn de concrete stappen die je kunt nemen om een gezond leven te leiden?

In dit artikel gaan we stap voor stap in op wat je kunt doen om gezond te leven. We geven tips over gezonde voeding, huidverzorging, beweging en het verlagen van stress. Volg deze stappen en je zult merken dat je je fitter, energieker en gelukkiger voelt!

1. Eet gezond

Gezonde voeding is de basis van een gezond leven. Maar wat is gezonde voeding precies? Voedingsdeskundigen adviseren ons om voornamelijk voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig verzadigde vetten, suikers en zout bevatten.

Dat betekent dat je vooral veel groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en mager vlees en vis moet eten. Dit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig verzadigde vetten, suikers en zout bevatten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken. Het advies is om dagelijks minimaal 2 liter water of vloeistoffen te drinken.

2. Zorg goed voor jezelf en je lichaam

Het is ontzettend belangrijk om goed voor lichaam en huid te zorgen. Je kan hierbij denken aan ontspanning en rust maar het is ook belangrijk om jezelf goed schoon te houden. Hygiëne is erg belangrijk, voor zowel je zelfs als de mensen om je heen. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld belangrijk om hun haar extra goed te verzorgen, dit kan met bijvoorbeeld Moroccanoil. Met shampoo Moroccanoil zorg je ervoor dat je beschadigde haar weer helemaal herstelt. Dit is erg fijn en gezond. 

3. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Bewegen helpt je namelijk om fit te blijven, gewicht te verliezen of op gewicht te blijven en je risico op chronische aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en rugklachten) te verlagen.

Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld wandelen, fietsen of huishoudelijke klussen doen. Je kunt ook ervoor kiezen om 3 keer per week 20 minuten kracht- of weerstandstraining te doen. Kracht- of weerstandstraining is bijvoorbeeld gewichtheffen, squats doen of met dumbells curl.

4. Verminder stress

Stress is een normaal fysiologisch verschijnsel dat ontstaat wanneer het lichaam in een ‘vecht- of vluchtmodus’ komt. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een deadline moet halen op het werk of je ruzie hebt met je partner. Een korte stressreactie is niet schadelijk, maar wanneer je continue gestrest bent kan dit leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

Stress verminderen kan door bijvoorbeeld regelmatig te mediteren, te ontspannen in een sauna of warm bad, te sporten en voldoende te slapen. Neem ook eens een dag in de week vrij om leuke dingen te doen die jij graag wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje naar de sauna, een museum bezoeken of een middagje shoppen.