Tips voor jouw woonkamerrenovatie

0
421

Je woonkamer renoveren is een hele opgave. Er gaat veel tijd en werk in zitten en je hebt de juiste middelen nodig. Maak voordat je begint dan ook een stappenplan zodat je geen dingen over het hoofd ziet. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om mee te nemen in je renovatie.

Tip 1: juiste volgorde

De juiste volgorde aanhouden tijdens een renovatie is heel belangrijk. Je begint bij het plafond. Als je plafond ongelijk of beschadigd is, kan je ervoor kiezen om deze te stucen. Stucen kan dus dienen als onderlaag, maar ook als eindafwerking als je hierna geen verf of behang wilt aanbrengen. Als je zelf je plafond wilt stucen heb je de juiste kennis en materialen nodig. Lees je dus goed in voordat je hieraan begint. Je kan het ook door een professional laten doen, zo weet je zeker dat het er goed uit komt te zien. Na het stucen kan je dus je plafond ook nog schilderen. Dan ga je door naar de muren, deze kan je eventueel ook stucen en vervolgens een nieuwe verflaag geven. Als laatste ga je aan de slag met je vloer. Wil je een geheel nieuwe vloer? Laminaat is makkelijk zelf te leggen. Hout past daarnaast ook bij elk interieur. Wil je gaan voor een vloer die stoot- en krasvast is? Dan is een pvc een goede optie. Kijk dus welke vloer het beste past bij je meubels en je nieuwe muren, maar denk ook zeker na over hoe sterk de vloer moet zijn. Heb je honden? Dan raden wij een laminaat of echte houten vloeren af, omdat deze gauw beschadigd raken. Ook raden we aan om alvast na te denken over verschillende interieur stijlen.

Tip 2: meubels opknappen

Je meubels opknappen betekent niet meteen nieuwe meubels inslaan bij de dichtstbijzijnde meubelboulevard. Je kan op verschillende manieren je meubels een nieuwe frisse look geven. Als je bank er niet meer uitziet zoals toen je hem kocht, kan je deze bekleden met nieuwe stof. Zo ziet je bank er weer uit als nieuw. Schuur je kasten of dressoirs en doe er een nieuw lakje verf overheen. Ook radiatoren zijn vaak niet een heel mooi aanzicht. Als je deze opnieuw verft, zijn ze het weer waard om naar te kijken.

Tip 3: ramen opknappen

De raamdecoratie in je woonkamer moeten een goede combinatie zijn tussen genoeg licht en privacy. Populaire raambekleding voor in de woonkamer zijn bijvoorbeeld shutters en kunststof lamellen. Deze hebben een luxe en warme uitstraling. Ook populair zijn de rolgordijnen verduisterend. Deze zijn functioneel en modern. Je bepaalt makkelijk zelf de mate lichtinval die je in je woonkamer wilt en hebben een moderne uitstraling. Daarnaast is raamdecoratie ook een echte sfeermaker in jouw huis!

Tip 4: aandachtspunten

Als je je woonkamer zelf gaat renoveren zijn er een paar aandachtspunten waar je op moet letten. Ten eerste moet je nadenken over de indeling van je woonkamer. Staan de meubels op logische plekken of moet je ze gaan verschuiven? Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je voldoende stopcontacten in je woonkamer hebt zitten. Je hebt er waarschijnlijk veel nodig voor lampen en apparatuur. En als laatste moet je nadenken over de aansluiting van je tv.

Tip 5: sfeer toevoegen

Alles opgeknapt en naar wens? Tot slot moet je wat sfeer toevoegen aan je woonkamer om het extra gezellig te maken. Hang sfeerlampen op of zet deze neer op bijzettafeltjes. Zet planten neer, hang foto’s aan de muren en zet spulletjes neer die een waardevolle herinnering meedragen.