Veiligheid in het verkeer: voorkom ongevallen met deze tips

0
210

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom ontzettend belangrijk om altijd goed op te letten als je aan het verkeer deelneemt. Of je nu met de fiets, de auto of te voet op pad gaat. Veiligheid van jou en anderen staat altijd voorop. Met de volgende tips neem je de volgende keer hopelijk met volledig bewustzijn en extra voorzichtigheid deel aan het verkeer.

Bewust op de fiets

Nederland is een fietscultuur. Vrijwel iedere Nederlander bezit één of meerdere fietsen. En met de huidige gang van zaken omtrent het milieu pakken steeds meer mensen de fiets naar het werk. Dit is natuurlijk een mooie ontwikkeling, want fietsen is enorm gezond. Echter komt het nog te vaak voor dat fietsers verwikkeld raken in ongelukken. Als fietser ben je extra kwetsbaar voor letselschade, zeker als je geschept wordt door een automobilist. Zorg er daarom voor dat je altijd met je volle aandacht op de fiets zit. Dit betekent geen smartphone gebruik op de fiets, of harde muziek in de oren waardoor je het verkeer om je heen niet meer kunt horen. Ook is het belangrijk dat je zichtbaar bent, vooral in het donker. Zorg daarom ten alle tijden dat zowel je voor- als achterlicht het doet en draag desnoods reflecterende kleding zodat andere verkeersdeelnemers jou kunnen zien.

Bewust als automobilist

Als automobilist is het extra belangrijk om bewust aan het verkeer deel te nemen. Zeker als je meerdere passagiers in de auto hebt zitten waar je verantwoordelijk voor bent. Als automobilist rij je met hoge snelheden en is het belangrijk om snel te kunnen reageren als er iets gebeurt. Dit betekent dus dat je niet met andere dingen bezig moet zijn tijdens het rijden, zoals bijvoorbeeld je Whatsapp checken. Smartphone gebruik in de auto wordt tegenwoordig gelukkig niet meer gedoogd en er staat dan ook een zware boete op. Ook is het belangrijk om jezelf in te houden als andere automobilisten je om wat voor reden dan ook irriteren op de weg. Wees je emoties dus de baas als iemand voor je langzaam rijdt en ga niet lopen bumper kleven. Zo riskeer je in het ergste geval namelijk een kettingbotsing waarin meerdere slachtoffers verwikkeld zijn. Het is belangrijk om altijd voldoende afstand te houden tussen jou en de bestuurder voor je. Hoe meer ruimte tussen jou en de andere voertuigen, hoe langer je de tijd hebt om te kunnen reageren op onverwachte situaties. 

Een chauffeur is ALTIJD nuchter

Het is natuurlijk vanzelfsprekend, maar het is toch belangrijk om te noemen in een post over veiligheid in het verkeer: neem geen deel aan het verkeer als je onder invloed bent van verdovende middelen. Dit is levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Regel voor je naar een feest gaat daarom altijd met anderen wie de BOB is, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. En wil je toch drinken? Regel dan een taxi of lift naar huis of zorg voor een logeeradres. Dat 'kwartiertje naar huis rijden' met een borrel teveel op is de negatieve gevolgen echt niet waard.

Letselschade

Ben je ondanks je voorzichtigheid toch verwikkeld geraakt in een verkeersongeval en was dit niet jouw schuld? Als je hier fysieke en/of emotionele schade aan hebt over gehouden kom je wellicht in aanmerking voor een schadevergoeding. Schakel hiervoor de hulp in van een letselschade advocaat of jurist, deze kan jou met je claim verder helpen.