Waarom kiezen steeds meer bedrijven voor online boekhouden?

Waar ondernemers vroeger voornamelijk offline software gebruikten voor de boekhouding, kiest het merendeel tegenwoordig voor online boekhouden. Gebruik jij nog wel een offline programma? Of besteed je jouw boekhouding uit aan een accountant of boekhouder? Dan is het zeker het overwegen waard om voor online boekhouden te kiezen. Toch ziet lang niet iedereen in waarom zij voortaan een online programma zouden gebruiken voor hun boekhouding. Geldt dit ook voor jou? Wij zetten hier de belangrijkste redenen waarom steeds meer bedrijven kiezen voor online boekhouden op een rijtje.

 

Boekhouden een fluitje van een cent

Wanneer jij een online boekhoudprogramma gebruikt, is boekhouden een fluitje van een cent. Dit is de voornaamste reden dat steeds meer bedrijven voor online boekhouden kiezen. Jij hoeft de boekhouding immers niet meer uit te besteden aan een accountant wanneer je zo’n programma gebruikt. Zelfs mensen die geen verstand hebben van boekhouding kunnen online boekhouden.

Waarom het zo makkelijk is? Allereerst omdat jij jouw zakelijke rekening aan een online boekhoudprogramma koppelt. Bedragen die bij- en afgeschreven worden van jouw zakelijke rekening, worden direct verwerkt in het programma. Gebruik je het boekhoudprogramma ook voor facturatie? Dan worden transacties zelfs direct aan de bijbehorende factuur gekoppeld. Hierdoor wordt jouw administratie bijgewerkt zonder dat je hier zelf tijd of moeite voor doet.

Nooit meer worstelen met btw-aangifte

Een tweede reden waarom steeds meer ondernemers voor online boekhouden kiezen, is vanwege de btw-aangifte. Gebruik jij een online programma voor boekhouden? Dan worstel je niet langer met deze aangifte. Het programma zet de aangifte omzetbelasting namelijk voor jou klaar. Dit gebeurt op basis van de facturen en transacties. Ideaal, want je hebt zelf niet langer omkijken naar de btw-aangifte. Het enige wat je zelf moet doen, is de aangifte versturen naar de Belastingdienst.

Worstel je niet alleen met de btw-aangifte, maar ook met het opstellen van een jaarrekening? Ook dan biedt een online boekhoudprogramma uitkomst. Het programma helpt jou namelijk eveneens met het opstellen van een jaarrekening.

Overal toegang tot jouw boekhouding

Een offline boekhoudprogramma is vaak maar te gebruiken op één computer. Wil je niet afhankelijk zijn van één apparaat voor jouw boekhouding? Dan is online boekhouden echt iets voor jou. Met een online boekhoudprogramma heb jij namelijk overal toegang tot jouw boekhouding, zolang je maar internet hebt. De boekhouding van jouw bedrijf is bijvoorbeeld ook inzichtelijk via een smartphone of tablet. De meeste boekhoudpakketten bevatten – naast een boekhoudprogramma – ook een app. Dit maakt het allemaal nog een stuk makkelijker.

Online boekhoudprogramma voor ieder bedrijf

Een online boekhoudprogramma moet je kopen. De gemiddelde ondernemer denkt direct dat dit een flinke investering is, maar dit valt reuze mee. Je kiest namelijk een boekhoudpakket dat bij jouw bedrijf past. Wil je online boekhouden bij ABN AMRO? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit een boekhoudpakket zzp, maar ook uit een boekhoudpakket voor het mkb. De inhoud van ieder pakket is afgestemd op het betreffende bedrijf en dat geldt ook voor de kosten. Hierdoor behoort online boekhouden voor ieder bedrijf tot de mogelijkheden.