Zo ga je nu onbezorgd op reis

Hoe verstandig is reizen met de nieuwe, scherpere maatregelen? En wat heb je in deze tijden precies aan een reisverzekering? Een aantal tips en dingen om rekening mee te houden.

Vooral nu: ga verzekerd op reis

Of je nu een weekendje op de Veluwe wil doorbrengen of liever tot rust komt in Zeeland: zowel in het buitenland als in Nederland doe je er goed aan om een reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekering

Als je verzekerd bent krijg je hulp en vervoer bij noodgevallen op vakantie. Als je bijvoorbeeld terug moet naar Nederland vanwege een ongeval of ziekte. Een reisverzekering komt overigens ook van pas in eigen land. Als je al een doorlopende reisverzekering hebt, dan is deze ook geldig voor vakantie in Nederland – mits er sprake is van minstens één betaalde, geboekte overnachting. Neem van tevoren de dekkingen bij verschillende verzekeraars onder de loep, zodat je weet wat er wel en niet gedekt wordt.

Annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering loop je minder kans dat je naar je geld kan fluiten als je reis onverwacht niet door kan gaan. In dat geval kun je je boekingskosten weer (deels of volledig) terugkrijgen. De kosten voor een annulering vanwege een (nieuwe) uitbraak van het coronavirus worden niet gedekt. Als je echter positief getest bent op corona, mag je in de meeste gevallen je reis annuleren en de kosten op je annuleringsverzekering claimen.

Veilige bestemmingen

Het huidige advies is: blijf zo dicht mogelijk bij huis. Door het aantal reisbewegingen te beperken, kunnen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk indammen. Zelfs vakantie in Nederland wordt daarom afgeraden. Wil je tóch weg? Vermijd dan drukke plekken. Ga, als het kan, buiten de schoolvakantie ertussenuit. En hou je uiteraard altijd aan de Nederlandse coronomaatregelen.

Naar het buitenland: waarom niet?

Als je per se naar het buitenland wil, bedenk dan eerst of dit een noodzakelijke reis is. Zo ja, bereid je er dan goed op voor en check altijd het actuele reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Sla de landen met een rood of oranje reisadvies over, in deze gebieden is sprake van een verhoogd gezondheidsrisico.

Als je naar een land met een geel reisadvies gaat, weet dan dat daar ook gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. Het advies kan elk moment op oranje of rood komen te staan. Het land kan ook ineens (deels) op slot gaan. Daarnaast kun je bij terugkomst het dringende advies krijgen om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (ook als je geen klachten hebt die lijken op corona).

Ben ik verzekerd?

Als je reist naar een land dat op oranje of rood staat, is de kans groot dat je verzekering geen dekking biedt. Voor reizen naar landen met een geel reisadvies ben je vaak wel verzekerd. Check dit van tevoren altijd even bij je verzekeraar.