Wat is belangrijk om te weten voor, tijdens en na een haartransplantatie

Heb je inhammen? Of ontstaat er een kale plek bij jouw kruin? Dan kun je een haartransplantatie overwegen. Dankzij deze ingreep maak je namelijk een einde aan kale plekken op jouw hoofd. Wanneer je nog niet eerder een haartransplantatie ondergaan hebt, twijfel je mogelijk. Dat is begrijpelijk, wat je weet namelijk niet wat jou te wachten staat. Om ervoor te zorgen dat jij goed beslagen ten ijs komt, zetten we hier de belangrijkste zaken voor, tijdens en na haartransplantaties op een rijtje.

Waarom een haartransplantatie?

Er zijn genoeg mensen die het nut van een haartransplantatie niet inzien. Wanneer je te maken hebt met haaruitval, is zo’n ingreep wel degelijk de moeite waard. Bij een transplantatie worden haarzakjes vanaf jouw achterhoofd verplaatst naar het transplantatiegebied. Het achterhoofd is bij een haartransplantatie altijd het donorgebied. Dit omdat de haarzakjes op het achterste deel van jouw hoofd een andere genetische aanleg hebben.

Haaruitval bij mannen is regelmatig het gevolg van het DHT-hormoon. Wanneer haarzakjes gevoelig zijn voor dit hormoon, vallen haren al uit voordat er nieuwe haren zijn ontstaan. Hierdoor kun jij kale plekken op jouw hoofdkrijgen. Haarzakjes van jouw achterhoofd zijn immuun voor het DHT-hormoon. Wanneer deze in een kaal gebied geplaatst worden, hoef je niet langer bang te zijn voor haaruitval.
 

Hoe werkt een haartransplantatie?

Indien je kiest voor een haartransplantatie, kunnen haarzakjes op twee manieren getransplanteerd worden. Je hebt keuze uit de FUT-methode en de FUE-methode. Bij de FUT-methode wordt een stripje met haar weggenomen vanaf jouw achterhoofd. Het complete stripje wordt vervolgens naar het kale gebied getransplanteerd. Nadeel van deze methode is dat er een wond ontstaat die gehecht moet worden. Na afloop blijft er altijd een litteken zichtbaar. Indien je lang haar hebt, kun je deze overigens makkelijk verbergen.

Laat je haar transplanteren middels de FUE-methode? Dan ontstaan er slechts hele kleine wondjes. Dit komt doordat de haarwortels bij deze methode één voor één verplaats worden van het donor- naar het transplantatiegebied. De kleine wondjes die als gevolg hiervan ontstaan, groeien binnen de kortste keren weer dicht. Je kunt het vergelijken met het herstel van een schaafwond. Bij deze transplantatiemethode zijn geen hechtingen nodig, waardoor er ook geen litteken overblijft.

Wat gebeurt er na transplantatie?

Na een haartransplantatie is het vaak nog tien tot veertien dagen zichtbaar dat je een dergelijk ingreep gehad hebt. Wanneer jouw huid in goede conditie is, kan de zichtbaarheid ook al na vijf dagen verdwenen zijn. De getransplanteerde haren vallen doorgaans binnen twee weken uit. In de maanden die hierop volgen produceren de haarzakjes nieuwe haren. Deze nieuwe haren zijn vaak binnen twee tot vier maanden zichtbaar. Meestal duurt het een jaar alvorens het definitieve resultaat van een haartransplantatie zichtbaar is. In dat geval volgt er altijd een eindcontrole afspraak met de arts die de haartransplantatie uitgevoerd heeft.