Zo wordt het makkelijker om thuis te werken

Tegenwoordig is thuis werken voor iedereen in een bepaalde mate normaal geworden. Waar men wel op kantoor zit, is het in ieder geval maar voor de helft van de capaciteit. Het was in het begin verleidelijk om te denken: wat heerlijk, dan heb ik alle ruimte voor mezelf. Maar op lange termijn is thuis werken toch een stuk moeilijker dan eerst instantie verwacht. Ook moet alle communicatie op afstand gebeuren en is het lastig om werk en privé gescheiden te houden. Om hier wat beter mee om te gaan zijn er een paar tips die kunnen helpen om het thuis werken makkelijker te maken, maar ook leuker.

Gescheiden apparaten

Werk en privé gescheiden is met name moeilijk wanneer je voor beide gevallen hetzelfde apparaat gebruikt. Voor mobiele telefoons is het tegenwoordig al gebruikelijk dat je voor je werk een andere telefoon krijgt. Hierdoor kan je de contacten met je werk letterlijk uitschakelen wanneer je klaar bent met werken. Nu kan dit ook prima met een laptop. Je hebt die thuis nodig om je werk te kunnen doen, en als je niet naar kantoor kan, word meestal nog gewoon de computer van thuis gebruikt. Maar thuiswerken gaat een stuk minder soepel als je dat op de privélaptop moet doen, zoals je misschien al gemerkt hebt. Een tip is: ga een gebruikte laptop kopen. Deze zijn meestal in top conditie en om dat het voor veel mensen tijdelijk is om niet naar kantoor te gaan, is het voordeliger om niet een nieuwe laptop te hoeven kopen.

Hetzelfde ritme aanhouden

Houd hetzelfde ritme aan als wanneer je wel op kantoor aan het werk bent. Dit wordt bedoeld op een hele letterlijke manier. Het rondje dat je met collega’s doet in de pauze, kan je ook doen als je thuis bent. Het is heel verleidelijk om lekker even op de bank te gaan liggen, maar dan blijf je ook de hele tijd in de werkomgeving waardoor je op langetermijnwerk niet meer echt van je privé kan scheiden, gevoelsmatig. Het laatste wat je wilt, is ’s avonds op de bank zitten met het gevoel dat je nooit weggegaan bent van werk. Dus ga in de ochtend naar buiten, kom terug met het idee dat je naar werk bent gegaan, en doe dat aan het einde van de dag ook, alsof je na het werken weer thuis komt. Als je dit bewust doet, zal het een enorm verschil maken.