De voordelen van ouder worden

0
141

Ouder worden we allemaal. In de media en door de jaren heen wordt dat soms bestempeld als iets negatiefs. Iets wat we tegen moeten gaan, ondanks dat dat helemaal niet mogelijk is. Ja, er zijn nadelen gebonden aan hogere leeftijden maar die zijn er ook voor jongeren. Aan het ouder worden, zitten namelijk ook voordelen maar die zijn niet altijd zo zichtbaar. Want als je de pensioenleeftijd al gehad hebt, dan zijn er ook mogelijkheden die zich voordoen. In deze blog vertel ik je hierover. Lees je mee?

Tijd aan jezelf

Wanneer je de pensioenleeftijd gepasseerd bent, houdt voor veel mensen het ‘werkende leven’ op. Dat betekent dat je niet meer iedere dag vroeg op hoeft en de hele dag spendeert op het kantoor. Je hebt de tijd aan jezelf. Dit kan wat overweldigend lijken maar het brengt juist een zee aan mogelijkheden met zich mee. Het is dan ook niet gek om eerst even te genieten van de vrijheid voor je jezelf een nieuw ritme aanmeet. Het is als een lange thuisvakantie als het ware. Maar uiteindelijk is het fijn om je dag te vullen en wel met activiteiten die jou gelukkig maken.

Wijsheid komt met de jaren

Over de jaren heb je kennis en ervaringen opgedaan en geleerd door vallen en opstaan. Zo heb je een eigen set aan interesses en vaardigheden ontwikkeld. Nu is de perfecte tijd om je daar helemaal in te laten verdiepen. Heb je groene handen? Dan is nu de tijd om je tuintje de aandacht te geven die het verdient of misschien wil je zelfs wel een extra grond huren of kopen voor een groentetuintje. Hetzelfde geldt voor andere hobby’s zoals schilderen en koken. Je kan er nu al je tijd aangeven. Maar je kan ook kiezen voor parttime werk of vrijwilligerswerk als je graag actief een handje bij wilt dragen.

Voor alles is een oplossing

Goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat er nog steeds kwalen bij komen kijken wanneer je ouder wordt. Zo kunnen bepaalde fysieke functies verminderd worden, zoals de zintuigen en mobiliteit bijvoorbeeld. Gelukkig ontwikkelt de technologie nog sneller dan dat wij dat doen en voor de meeste ouderdomskwalen zijn dan ook de nodige oplossingen te vinden. Zo kan een rollator bijdragen aan de mobiliteit en een Oticon gehoorapparaat is perfect voor mensen met beschadigd gehoor of voor hen waarbij het gehoor verminderd is door ouderdom. Waar een wil is, is een weg. En als je je op het positieve focust, is het leven gevuld met mogelijkheden. Hoe oud je ook bent.