Een vlogcamera is niet zomaar een videocamera

Het is tegenwoordig heel gewoon om jezelf te filmen en deze filmpjes op YouTube, Facebook, Instagram, TikTok en andere sociale media te delen. Dit gebeurt zelfs zoveel, dat er een speciale videocamera voor het zogenoemde vloggen is ontwikkeld. (Vloggen = video bloggen) Met deze speciale videocamera, die fijn compact is en lekker in de hand ligt, kun je de meest leuke, grappige, ontroerende filmpjes maken. De vlogcamera is in veel gevallen voorzien van een statief of heeft de mogelijkheid een statief te gebruiken. Met een statief zorg je ervoor dat de videocamera niet beweegt tijdens je opnames. Dit geeft een rustiger beeld voor de kijkers.

Waarom zou je een videocamera speciaal voor vloggen aanschaffen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je mobiel te gebruiken om vlogs te maken. Maar de kans is groot dat je opslag dan erg snel vol zit. En ook al is de kwaliteit van veel mobiele telefoons erg goed, met een speciale videocamera, die voor het vloggen gemaakt is, is de kwaliteit altijd beter. Ook het geluid is beter te regelen. Juist dat beeld en geluid is natuurlijk van belang als je succes wilt hebben als vlogger. Wanneer mensen je niet kunnen verstaan of als de beelden wiebelig of niet scherp zijn, dan krijg je nooit een groot publiek.

Maar er is meer

De camcorder, die we allemaal nog wel uit onze jeugd kennen is nog steeds een geliefd item. Vooral jonge ouders kiezen ervoor een camcorder aan te schaffen. De eerste lachjes, de eerste woordjes, de eerste keer kruipen/tijgeren/lopen, de eerste keer fietsen, de eerste keer naar school, de eerste zwemles, de eerste wiebeltand en natuurlijk alle verjaardagen kunnen er gemakkelijk mee worden opgenomen. Een camcorder gebruiken als vlogcamera kan natuurlijk ook, maar is daar niet echt voor gemaakt.

En wat denk je van een wildcamera?

Sinds het begin van de corona-crisis zijn we massaal de natuur in getrokken. We maken foto's op de heide en in het bos, op het strand en in de duinen. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Wat nu als je meer dan alleen gemiddelde interesse hebt in de natuur en de dieren die er leven? Dan is de aanschaf van een wildcamera iets voor jou. Een wildcamera kun je opstellen en dan zo instellen dat deze gaat opnemen zodra er iets voor de lens verschijnt. Je kunt er (op een afstandje) bij blijven, maar je kunt deze camera ook neerzetten en de volgende dag weer terugkomen.