De verschillende soorten airco\’s

Om de warmte in de zomermaanden buiten te houden, houden veel mensen ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Je kunt nog zo goed je best doen, maar toch loopt het kwik binnen vaak behoorlijk hoog op. Daarom is de kans groot dat je op warme dagen een ventilator laat draaien. Veel mensen denken dat de temperatuur in een ruimte hierdoor daalt, maar dat is niet het geval. Een ventilator verplaatst namelijk alleen de lucht in een ruimte. Wil je dat de lucht daadwerkelijk gekoeld wordt? Dan moet je een airco kopen. Als je op zoek gaat naar zo’n apparaat, ontdek je al snel dat er flink wat keuze is. Om het wat makkelijker te maken, zetten we hier de verschillende soorten airco’s op een rijtje.

Single split airco

Als je een airco voor in huis zoekt, is de kans groot dat je uitkomt bij een single split airco. Bij dit systeem wordt een enkele binnenunit aan een enkele buitenunit gekoppeld. Dit maakt dat een single split airco uitermate geschikt is voor één ruimte, zoals een slaapkamer of het kantoor. Doordat de  binnen- en buitenunit met elkaar in verbinding staan, kan de warme lucht afgevoerd worden en wordt aangevoerde lucht gekoeld. Resultaat hiervan is dat de temperatuur in een ruimte uiteindelijk daalt. Bij een single split airco is het belangrijk dat de binnen- en buitenunit in de buurt van elkaar bevestigd worden. Anders is het namelijk niet mogelijk om ze met elkaar te verbinden.

Multi split airco

Naast een single split airco kun je ook een multi split airco kopen. Dit systeem is vooral geschikt voor mensen die meerder ruimtes in huis willen koelen. In iedere ruimte die je wilt koelen hang je simpelweg een binnenunit op. Sommige mensen denken dat je voor een multi split airco meerdere buitenunits nodig hebt, maar dat is niet het geval. Althans, niet wanneer het systeem beperkt blijft tot maximaal vijf binnenunits. Grote voordeel van zo’n airco is dat je de binnenunits apart van elkaar kunt bedienen. Hierdoor kun je de temperatuur in iedere ruimte apart regelen. De binnenunits hoeven bovendien niet allemaal hetzelfde formaat te hebben.

Monoblock airco

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een buitenunit te plaatsen. Geldt dit ook voor jou? Zet een airco dan niet direct uit jouw hoofd. Nee, want je kunt namelijk ook een monobock airco kopen. Grote voordeel van dit aircosysteem is dat je geen buitenunit nodig hebt. Hierdoor wordt jouw gevel niet ontsierd door dit relatief grote apparaat. Omdat een monoblock airco geen buitenunit heeft, denken sommige mensen dat hij niet in staat is om de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen. Toch is dit wel degelijk het geval. Alle elementen die nodig zijn om de lucht te koelen, bevinden zich namelijk in de binnenunit van een monoblock airco.

Mobiele airco

Tot slot kun je ook nog een mobiele airco kopen. In tegentelling tot de hierboven omschreven aircosystemen bevestig je deze niet aan de muur. Een mobiele airco beschikt over wieltjes, waardoor je hem makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. Voordat je dit apparaat inschakelt, moet je ervoor zorgen dat de warme lucht afgevoerd kan worden. Dit kan door de slang uit een raam te hangen. Is er geen raam in de buurt? Dan betekent dit niet dat je de airco niet kunt gebruiken. Nee, want met een muurdoorvoer van een mobiele airco kun je de slang door de muur naar buiten voeren. Omdat de lengte van de slang vaak beperkt is, kun je de mobiele airco mogelijk niet meer in iedere ruimte gebruiken.