De virtuele wereld, een allemans vriend of een sluwe vijand?

De wereld om ons heen beweegt zich razend snel. De meeste mensen zijn op maandag al bezig met wat ze donderdag moeten doen. Hoewel het zo makkelijk is geworden om van A naar B te gaan, lijkt er weinig beweegruimte meer over te zijn. Op een of andere manier komt het zorgen voor onszelf onderaan op het To Do-lijstje terecht. Wandelen? Dat moet straks. En straks wordt morgen. En morgen wordt wanneer er genoeg tijd is. Voor je het weet kan het voelen alsof je vast in een routine waar niets meer van jezelf is overgebleven.

Virtuele wereld

Onze smartphones zijn ons lief geworden. Ze zijn ieder moment van de dag te vinden in onze broekzakken, tassen, jaszakken, overal waar ze voor het grijpen liggen om te kijken of er nog wat is gebeurt in dit scherm. En die kans is groot want online is er altijd iets aan het gebeuren, zolang je er maar kijkt. Het scherm is naast ontspanning ook een manier van ontsnappen geworden. Het is zo fijn om af en toe helemaal te verdwijnen in het leven van andere mensen, of in een film op Netflix, of in een game. Vooral bij het gamen wordt alles in de echte wereld even naar de achtergrond geschoven. Dit kan heel prettig zijn. In een andere wereld kunnen alle zorgen op vliegtuigstand gezet worden. Het lijkt een perfecte manier om te ontsnappen, maar daardoor komt er wel wat op het spel te staan. Echt ontsnappen is namelijk onmogelijk. Het verlangen daarnaar kan zorgen voor een game verslaving. Wanneer je hier last van hebt, wil je eigenlijk niet weg van die fijne virtuele bubbel en dit kan resulteren in het verliezen van contacten en grip op de realiteit.

Verandering in het dagelijks leven

Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer het verlangen naar een virtuele wereld ongezond begint te worden. Soms gaan er jaren overheen voordat het duidelijk wordt dat er toch iets meer aan de hand is dan een intensieve hobby of ingebakken gewoonte. Het is ook moeilijk om te onderscheiden van elkaar. Tegenwoordig is het vrij normaal gemiddeld drie uur (of meer) van de dag aan schermtijd te hebben. Dus wat is het verschil met drie uur gamen? Het antwoord in die vraag zit in jezelf. Het is belangrijk om goed te voelen in hoeverre het invloed heeft op het dagelijkse leven en in welke mate je het gevoel hebt het echt nodig te hebben. Online therapie kan hierbij helpen. Het is een toegankelijke manier om hulp te krijgen bij de dingen waar je vragen over hebt of dingen waar je mee zit. Ook al lijken het hele kleine dingen, hulp zoeken kan leiden tot grote veranderingen.